Η διατροφική αξία των σαρακοστιανών

admin | 11:58 π.μ. | 0 σχόλια

Η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, που διαρκεί μέχρι το Πάσχα. Στη διάρκεια της νηστείας –όπως είναι γνωστό- δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος, αυγών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η αποχή από αυτές τις τροφές και η αντικατάστασή τους από νηστίσιμα φαγητά βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, δε σημαίνει όμως απαραίτητα και χαμηλή θερμιδική πρόσληψη.

Τα νηστίσιμα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής, πρωτεΐνες (όσπρια, θαλασσινά) και λιπαρά φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι πιο ευεργετικά για την υγεία μας σε σύγκριση με τα κορεσμένα (ζωικά) λιπαρά.

Η Χριστίνα Φοντόρ, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, μας εξηγεί ποια είναι η θρεπτική αξία των νηστίσιμων τροφών και ποια η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως βιταμίνη Β12 και σελήνιο. Την ίδια στιγμή αποτελούν καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συντελούν στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και της καρδιάς.

Αν και περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και αυτό γιατί η χοληστερόλη της τροφής δεν επηρεάζει τη σύνθεση της χοληστερόλης από τον οργανισμό. Τα θαλασσινά περιέχουν ακόμη αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως η πρωτεΐνη του κρέατος.

Αμυλούχα τρόφιμα

Τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά) στη διάρκεια της νηστείας καταναλώνονται περισσότερο αυξάνοντας την αναλογία των υδατανθράκων της διατροφής μας εις βάρος της πρωτεΐνης και του λίπους.

Τα οφέλη αυτών των τροφών για την υγεία μας αυξάνονται όταν προτιμούμε τα λιγότερο επεξεργασμένα, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά «ολικής άλεσης». Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό. Εκτός από τις φυτικές ίνες, οι αμυλούχες τροφές ολικής άλεσης διατηρούν τις βιταμίνες και τα μέταλλα, τα οποία με την επεξεργασία τους αφαιρούνται.

Λαχανικά

Τα λαχανικά, που περιλαμβάνονται σε ωμές ή βραστές σαλάτες, στα λαδερά και στις σούπες λαχανικών είναι μία υγιεινή επιλογή στη διάρκεια της Σαρακοστής, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν ακόμη στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη).

Φρούτα

Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, αποτελούν συνηθισμένη διατροφική επιλογή την περίοδο της νηστείας.

Καταναλώνοντας φρουτοσαλάτες, ξηρά φρούτα, κομπόστες και χυμούς προσλαμβάνουμε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C, βιταμίνη Α, καροτενοειδή, λυκοπένιο) τα οποία συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, δηλαδή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης ελευθέρων ριζών. Ακόμη, περιέχουν αρκετό κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Όσπρια

Τα όσπρια, που επίσης είναι νηστίσιμα, εκτός από αρκετές φυτικές ίνες περιέχουν και αρκετή πρωτεΐνη που αν και χαμηλής βιολογικής αξίας, με σωστούς συνδυασμούς μπορεί να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας ( π.χ. τρώγοντας φακές με ρύζι αντί σκέτες φακές).

Λιπαρά

Η κύρια πηγή λίπους στο μαγείρεμα των νηστίσιμων φαγητών είναι το ελαιόλαδο, το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο χάρις στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης των αιμοφόρων αγγείων και προστατεύει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το κυκλοφορικό σύστημα. Εκτός όμως από υγιεινό το ελαιόλαδο είναι και πλούσιο σε θερμίδες. Έτσι αν δεν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να μας προσθέσει κιλά.

Χαλβάς και άλλα νηστίσιμα γλυκά

Τα νηστίσιμα γλυκά, όπως το κέικ, τα κουλουράκια, τα γλυκά ταψιού και ο χαλβάς, έχουν υψηλή θερμιδική αξία.

Ο χαλβάς για παράδειγμα είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά περιέχει και αρκετές θερμίδες (όπως και το ταχίνι από το οποίο παρασκευάζεται).

Ιδανικές επιλογές αν δε θέλετε να πάρετε πολλές θερμίδες αποτελούν τα γλυκά κουταλιού, οι μαρμελάδες και τα αποξηραμένα φρούτα.

Με λίγα λόγια: Τα νηστίσιμα φαγητά είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται σωστά και με μέτρο. Κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα στη διάρκεια της νηστείας να μην καλύπτονται οι ανάγκες για κάποια θρεπτικά συστατικά (π.χ. ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 ή πρωτεΐνη), οπότε χρειάζεται προσοχή με τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως με τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τους εφήβους και τις έγκυες.

Κατηγορία : ,

Livadeia-Potpourri :
Περιοδικό ποικίλης Ύλης.Καιρό ,Διεθνή και τοπικά νέα ,Διεθνή και τοπικά Αθλητικά ,Τεχνολογία ,Καιρός ,Υγεία,Εκδηλώσεις ,Βιβλίο μάθετε οτιδήποτε σας αφορά εδώ.! Livadeia-Potpourri

0 σχόλια